Quantcast
Channel: Författarkväll – Staffanstorps kommun
Viewing all 35 articles
Browse latest View live

Spännande författarkvällar i höst

$
0
0

Besök en av höstens författarkvällar och lyssna på bland annat på Arkan Asaad som berättar om sin bok ”Stjärnlösa nätter” eller på Andreas Ekström som 2010 utkom med en uppmärksammad bok om Google, Google-koden. Kristina Kappelin gästar också bibliotekets författarkvällar, hon har skrivit flera böcker. Den senaste är Berlusconi – italienaren.

Till en kostnad av 70 kronor per författarkväll inklusive fika.

Torsdag den 15 september kl. 19.00

Arkan Asaad ”Stjärnlösa nätter”

Arkan Asaad, som är född 1980, kom till Sverige några år gammal från den kurdiska delen av norra Irak, Kirkuk. I januari i år kom debutromanen som lovordats av både läsare och recensenter och Arkan gästade TV-soffan hos Malou von Sivers…

När Amàr är arton år åker familjen på semester till släkten. Väl i Irak står det klart att fadern bestämt att Amàr ska gifta sig med sin kusin Amira. Ska han förlora sin familj eller sin frihet? Han vill ju välja sitt eget liv. I Stjärnlösa nätter berättar Arkan Asaad om hederskulturen ur en ung mans synvinkel.

Förköp fr.o.m. 1 september

Onsdag den 5 oktober kl.19.00

Andreas Ekström: ”Google – ondskans imperium eller frälsaren från väster?”

Andreas Ekström är kulturjournalist på Sydsvenskan i Malmö-Lund. 2010 utkom han med en uppmärksammad bok om Google, Google-koden. Ikväll berättar han om världens viktigaste och mäktigaste internetfenomen, men också om hur vi bör förhålla oss som medborgare och användare. Andreas Ekström har mycket stor kunskap om den digitala revolutionen och med sina utmanande frågor kan han kanske få oss att omvärdera vårt nätbeteende.

Förköp fr.o.m 21 september

Torsdag den 20 oktober kl.19.00

Jan ”Jolson” Olsson : ”Någonstans i Sverige – sannsagan om krigsårens största stjärna, Ulla Billquist från Eslöv”

Ulla Billquist var 40-talets stora stjärna. När ”Min soldat” släpptes under beredskapsåren blev hon ännu mer populär. Hon fick dock en kort karriär – 38 år gammal tog hon livet av sig. Vem var hon egentligen? Var hon verkligen spion och hur hade hon det med kärleken? Levde hon ett hemligt liv vid sidan om?

Jan Olsson ”Jolson”, som gjort musikprogram för SR, är recensent i Skånska Dagbladet, hedersmedlem i Amiralens Storband, m.m. och som dessutom bor i Staffanstorp, berättar och spelar Ulla Billquistskivor.

Förköp fr.o.m.6 oktober

Onsdag den 23 november kl.19.00

Kristina Kappelin ”Italien bakom kulisserna”

Visst lyssnar vi alla lite extra när vi hör Kristina Kappelins röst. Hennes karaktäristiska stämma fångar oss oavsett ämne. Efter 27 år i Italien, numera som SVT:s och Dagens Industris korrespondent, har hon en bredd och en kunskap som få.

Hon har skrivit flera böcker. Den senaste är Berlusconi – italienaren som utkom 2010.

Ikväll berättar hon förstås om Berlusconi och den rådande politiska situationen och inte kan hon undvika att komma in på förhållandet till Vatikanen, maffian och fotbollen….

Förköp fr.o.m. 9 november

Torsdagen den 8 december kl.19.00

Katarina Harrison Lindbergh & Dick Harrison: ”Vampyrernas historia – Om gengångare och blodsugare i Sverige och världen”

Nu kan alla älskare av vampyrer få sitt lystmäte. Den första boken om vampyrer och vampyrföreställningar genom tiderna utkom i april. Vampyrfebern håller i sig och vi får följa med på en resa från de blodtörstiga avgrundsdemonerna i Mesopotamien till de lika sensuella som livsfarliga vampyrerna i tv-serien True Blood.

Ikväll har vi författaren Katarina Harrison Lindbergh här och tillsammans med maken historieprofessorn Dick Harrison tar hon oss med på en riktig vampyrresa….

Förköp fr.o.m. 24 november.

Förköp av biljetter på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup samt på S:t Staffans församlingsgård. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl. 10 på tel 046-25 12 66, 25 25 00 Insläpp kl.18.45

OBS! Bokade biljetter som inte hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget läggs ut till försäljning. Sålda biljetter återlöses ej.

 

 

 

 

 


Vårens författarkvällar på biblioteket i Staffanstorp

$
0
0

Tina Thunander Foto & © Eva Wernlid

Besök en av vårens författarkvällar och lyssna på till exempel Tina Thunander den 26 januari som berättar om sina möten med både kvinnor och män i ett land med uråldriga traditioner och sharialagar. Möt Elisabet Nemert den 22 mars, älskad författare för sina romaner i historisk tid,  hennes senaste bok är ”Ljusets dotter”. Birgitta Piper och Owe Wikström gästar också Staffanstorps biblioteks författarkvällar i februari och april.

Till en kostnad av 70 kronor per författarkväll inklusive fika.

Tina Thunander ”Resa i Sharialand”

Torsdagen den 26 januari kl. 19.00 

Tv-journalisten Tina Thunander har lyckats göra flera resor i Saudiarabien. Som ensam kvinna är det mycket svårt att resa omkring i detta land där kvinnor tills helt nyligen var tvungna att vara i sällskap med sina män eller ha deras godkännande för att till exempel ta in på hotell. Tina Thunander har samlat intrycken från dessa resor i boken ”Resa i Sharialand: ett reportage om kvinnors liv i Saudiarabien”.

Hon berättar i kväll om sina möten med både kvinnor och män i ett land med uråldriga traditioner och sharialagar. Med livet som insats har hon lyckats komma in i miljöer som vanligtvis är stängda. Boken nominerades till Augustpriset 2010.  Förköp från och med 12 januari.

Birgitta Piper: ”Koll på pengarna!”

Torsdagen den 16 februari kl. 19.00 

Birgitta Piper är ekonomijournalist på Sydsvenska Dagbladet och M-magasinet och har också skrivit en bok som heter ”Pengarna och livet”.

”Experterna” kan knappt hålla ordning på olika sparformer, fonder, pensionslösningar, försäkringar med mera. Hur ska då vi vanliga människor förväntas klara det? Många frågetecken kommer att försvinna under kvällens lopp när Birgitta Piper reder ut begreppen och svarar på frågor. Förköp från och med 2 februari.

Elisabet Nemert: ”Ljusets dotter: en kväll om kärlek, rädsla, hopp och tillit – och om författandets glädje och vedermödor”

Torsdagen den 22 mars kl.19.00

Elisabet Nemert är högt älskad för sina romaner som utspelar sig i historisk tid. Hon skildrar gripande människoöden blandat med fakta och tidlös livsvisdom.

”Bortom stjärnorna”, ”Den vita liljan”, ”Rovfåglarnas tid”, ”Vindarnas ö” och ”Ödets hav” har fångat en stor och trogen publik. ”Ljusets dotter” är hennes sjätte bok som utkom 2011. Handlingen utspelar sig på 1700-talet och slutar med Gustav den III:s död.

 

 

Owe Wikström:”Nåt tror jag på, men jag vet inte riktigt vad – om andlighetens förändrade ansikte”

Onsdagen den 11 april kl. 19.00

Owe Wikström, professor i religionspsykologi i Uppsala, författare, präst och psykoterapeut, blev känd för en större publik med sina böcker bland annat ”Långsamhetens lov”, och ”Ikonen i fickan” Det alltmer sekulariserade samhället har fört med sig en känsla av hemlöshet och förvirring inför de stora livsfrågorna. Vi söker efter något att förhålla oss till och plockar lite här och där som det passar oss. Owe Wikström ställer frågan: ”Vem ska trösta Knyttet när alla tycker/tror olika?” Förköp från och med 28 mars.

Förköp av biljetter på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup samt på S:t Staffans församlingsgård. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl. 10 på tel 046-25 12 66, 25 25 00 Insläpp kl.18.45

OBS! Bokade biljetter som inte hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget läggs ut till försäljning. Sålda biljetter återlöses ej.

Ett samarbete mellan Staffanstorps kommun, S:t Staffans församling och SPF Club 230.

 

Höstens författarkvällar på biblioteket i Staffanstorp

$
0
0

Helena Thorfinn Foto & Licens: Nille Leander

Besök en av höstens författarkvällar och lyssna på till exempel Helena Thorfinn den 5 september som berättar om sin debutroman. Möt Lars H Gustafsson den 20 september han är åttabarnspappa, barnläkare, författare och föreläsare. Lena Einhorn och Joakim Palmkvist gästar också Staffanstorps biblioteks författarkvällar i oktober och november.

Helena Thorfinn: Innan floden tar oss 

Onsdag 5 september kl.19.00

Lundabon Helena Thorfinn debuterar med denna roman om Sofia som blir biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka i Bangladesh. Maken Janne följer med och tar hand om hem och barn. Sofia är idealist och vill förändra världen, men mötet med verkligheten blir omtumlande och allt är inte så enkelt. Förköp från och med 22 augusti.

Lars H.Gustafsson: Upptäcka livet – om barns och vuxnas utveckling tillsammans

Torsdag 20 september kl.19.00

Hur utvecklar vi empati och ett etiskt förhållningssätt och hur får vi det mod som krävs för att stå upp för det vi tror på – även om det har ett pris? Och hur förmedlar vi som vuxna detta till våra barn och ungdomar? Och vad kan vi lära av dem? Lars H. Gustafsson är barnläkare, författare och åttabarnsfar. Han har under många år arbetat inom barnhälsovård och skola, senast i Rosengård i Malmö.  Han är aktuell just nu med en bok om  förskolebarnets mänskliga rättigheter. Förköp från och med 6 september.

Lena Einhorn: Siri 

Onsdag 17 oktober kl.19.00    

Friherrinnan Siri von Essen bröt upp från sin man Carl Gustaf Wrangel, dottern Sigrid och gängse konventioner för att gifta sig med August Strindberg 1877. Siri längtar till teatern och friheten! Här berättas i romanform om den jämställda kärleken mellan Siri och August, men också om Strindbergs svåra svartsjuka. Detta är läkaren, filmaren och författaren Lena Einhorns första roman. Lena Einhorn fick Augustpriset 2005 för  ”Ninas resa”. Förköp från och med 8 mars

Joakim Palmkvist: Maffiakrig

Torsdag 8 november kl.19.00       

“En uppgörelse i undre världen” säger polisen om de avrättningslika morden i Malmö. Men vad döljer sig bakom rubrikerna? Och hur är det att arbeta som kriminalreporter i den stad där gangstermord är vanligare än någon annanstans i Sverige? Sydsvenskans Joakim Palmkvist har i boken “Maffiakrig – nio avrättade män och staden de levde i” granskat ganstermorden i Malmö och har en unik inblick i den undre världen. Boken är skriven tillsammans med Tobias Barkman som även han är kriminalreporter på Sydsvenskan.  Förköp från och med 25 oktober.

Biljetter

Entré: 70:- inklusive fika. Förköp av biljetter kan göras på biblioteket i Staffanstorp. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl.10.00 på tel. 046-25 12 66. Insläpp kl. 18.45. Biljetter släpps 14 dagar innan arrangemanget. Bokade biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget. Återlöses ej.

Arr. Kultur & Fritid Staffanstorps kommun, S:t Staffans församling, & CLUB 230 SPF Mediasponsor: Spegeln

Författarkväll på biblioteket med Joakim Palmkvist

$
0
0

Joakim Palmkvist Foto och Licens:Emil Malmborg

“En uppgörelse i undre världen” säger polisen om de avrättningslika morden i Malmö. Men vad döljer sig bakom rubrikerna? Och hur är det att arbeta som kriminalreporter i den stad där gangstermord är vanligare än någon annanstans i Sverige? Besök biblioteket i Staffanstorp torsdagen den 8 november kl.19.00 och lyssna på Joakim Palmkvist.

Sydsvenskans Joakim Palmkvist har i boken “Maffiakrig – nio avrättade män och staden de levde i” granskat ganstermorden i Malmö. Boken ger läsaren en unik inblick i den undre världen. Boken är skriven tillsammans med Tobias Barkman som även han är kriminalreporter på Sydsvenskan.  Förköp från och med 25 oktober.

Biljetter

Entré: 70:- inklusive fika. Förköp av biljetter kan göras på biblioteket i Staffanstorp. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl.10.00 på tel. 046-25 12 66. Insläpp kl. 18.45. Biljetter släpps 14 dagar innan arrangemanget. Bokade biljetter hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget. Återlöses ej.

Vårens författarkvällar på biblioteket i Staffanstorp

$
0
0

Tareq Taylor Foto:Peter Kroon

Besök en av vårens författarkvällar och lyssna på till exempel Tareq Taylor, TV-kock, som kommer att berätta om sin livslånga och passionerade kärlek till mat och matlagning den 30 januari. Möt Anders de la Motte den 27 februari. Susanna Alakoski och Elisabeth Åsbrink gästar också Staffanstorp och bibliotekets hörsal i mars och april.

Till en kostnad av 70 kronor per författarkväll inklusive fika.

Tareq Taylor: ”Om mat och kärlek”

Onsdagen den 30 januari kl.19.00

Tareq Taylor Foto:Peter KroonTareq Taylor är TV-kock i SVT:s Trädgårdsonsdag, författare till kokböckerna ”Klassiker”, ”Om mat och kärlek, ”Sylta, safta och lägg in” och krögare på Slottsträdgårdens Kafé. Han brinner för det ekologiska och närproducerade och är både Akvavitstipendiat och Årets bästa Skåning. Han kommer att berätta om sin livslånga och passionerade kärlek till mat och matlagning. Tareq bjuder också på massor av tips på hur du kan får en enklare och godare vardag.

Förköp från och med 16 januari.

Anders de la Motte: ”Geim, Buzz och Bubble”

Onsdagen den 27 februari kl.19.00

Anders de la Motte Foto: Peder LingdenAnders de la Motte är den f.d. polisen, säkerhetschefen (och Lommabon) som började skriva när fantasin skenat iväg kring allt som han hittat i facket framför flygplansstolen under sina många resor. Debutboken ”Geim” belönades med Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska debut 2010. Sedan kom ”Buzz” och nu har trilogin avslutats med ”Bubble”.  Allt börjar med att småliraren HP plockar upp en mobiltelefon som vill spela ett Spel med honom…

Internet och sociala medier spelar en stor roll i dessa spännande deckare som verkligen sticker ut bland övriga i genren. SF har köpt filmrättigheterna till ”Geim”.

Förköp från och med 13 februari.

Susanna Alakoski: ”Oktober i Fattigsverige”

Tisdagen den 12 mars kl.19.00

Susanna Alakoski Foto: Robert BlombäckSusanna Alakoski är en uppmärksammad debattör och författare som kanske är mest känd för romanen ”Svinalängorna” (Augustpriset 2007), en stark klasskildring som blivit både teater och film. ”Håpas du trifs bra i fengelset” har också blivit teater och turnerar nu med Riksteatern. I sin aktuella dagbok, ”Oktober i Fattigsverige”, söker hon sig tillbaka till hemstaden Ystad och sin tonårstid. Hon beskriver också dagens samhälle och den fattigdom, hemlöshet och osynlighet som fortfarande finns.

Förköp från och med 26 februari.

Elisabeth Åsbrink: ”Och i Wienerwald står träden kvar”.

Torsdagen den 4 april kl.19.00

Elisabeth Åsbrink Foto: Cato LeinElisabeth Åsbrink är journalist och författare, anställd på SVT. 2011 utkom hon med boken ”Och i Wienerwald står träden kvar” för vilken hon belönades med Augustpriset i fackboksklassen. Boken är en skildring av den svenska antisemitismen kring andra världskriget och bygger på de många brev som den 13-årige judiske pojken Otto fick från föräldrarna i Wien sedan han ensam kommit till Sverige från Österrike. De sista breven får Otto från Theresienstadt. Otto hamnar så småningom hos familjen Kamprad på gården Elmtaryd i Agunnaryd och blir god vän med sonen Ingvar. Ingvar var samtidigt engagerad i nazistiska organisationer…

Förköp från och med 21 mars.

Förköp av biljetter på biblioteket i Staffanstorp. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl. 10 på tel 046-25 12 66. Insläpp kl.18.45

OBS! Bokade biljetter som inte hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget läggs ut till försäljning. Sålda biljetter återlöses ej.

Ett samarbete mellan Staffanstorps kommun, S:t Staffans församling och SPF Club 230.

 

Höstens författarkvällar på biblioteket i Staffanstorp

$
0
0

Tomas Sjödin Foto: Richard Eriksson

Besök en av höstens fem författarkvällar och lyssna på till exempel Tomas Sjödin den 5 september. Han har berört många med sina böcker. Den 17 september kommer Stefan Edman. Bengt Liljegren kommer den 2 oktober, Zinat Pirzadeh den 28 oktober och Kristina Ohlsson den 27 november.

Till en kostnad av 70 kronor per författarkväll inklusive fika.

Tomas Sjödin: ”Att hitta ord som är små nog för stora känslor ”

Torsdagen den 5 september kl.19.00

Tomas Sjödin Foto och licens: Richard ErikssonTomas Sjödin är författare, krönikör, föredragshållare och pastor. I oktober kommer hans tionde bok ”Det händer när man vilar”. Denna kväll berättar han om hur skrivandet började och blev en viktig del av hans liv. Tomas har berört många med sina böcker men också med sina sommar- och vinterprat i Sveriges Radio och han har under många år varit krönikör åt Göteborgs-Posten. Förköp från och med den 22 augusti.

Stefan Edman: ”Går världen åt rätt eller fel håll? – en kväll om mat, klimat och biologisk mångfald”

Tisdagen den 17 september kl.19.00

Stefan Edman Foto:PrivatStefan Edman, biolog, författare och krönikör, ger oss en spännande kväll kring mat, miljö och biologisk mångfald. Stefan Edman är välkänd för sin förmåga att ge intressanta perspektiv på svåra frågor och att på ett lättfattligt och spännande sätt beskriva komplicerade sammanhang i natur och miljö. Stefan har skrivit 40-talet böcker om natur-miljö-människa. Han har bland annat varit miljörådgivare åt statsminister Göran Persson och generalsekreterare i Oljekommissionen. Förköp från och med den 3 september.

Bengt Liljegren: ”Winston Churchill – människan”

Onsdagen den 2 oktober kl.19.00

Bengt Liljegren Foto och licens: Anette RasmussonKritikerrosade Bengt Liljegren är aktuell med en ny biografi. Efter framgångarna med böcker om Karl XII, Alexander den store, Adolf Hitler och Pink Floyd har han nu tagit tjuren vid hornen och skriver om ännu en omdebabatterad gigant: Winston Churchill, en av 1900-talets lysande profiler. De flesta känner honom som mannen med cigarren och V-tecknet, en man som på ett avgörande vis påverkade andra världskrigets utgång. Bengt Liljegren berättar om Winston Churchill, människan bakom myterna. Förköp från och med den 18 september.

Zinat Pirzadeh: ”Fjäril i koppel”

Måndagen den 28 oktober kl.19.00

Zinat Pirzadeh Foto och licens: Armand PhotoZinat Pirzadeh är persisk-svensk komiker, skådespelare och föreläsare. Bakom sig har hon krig, revolution och utvisningshot under tre år. Många blev starkt berörda när hon sommarpratade i Sveriges Radio och berättade om sin uppväxt i Iran, flykten från ett tvångsäktenskap och kampen för att hon och hennes son skulle få stanna i Sverige. Först efter nästan 20 år här har hon orkat gå till botten med vad som verkligen hände. Zinat Pirzadeh turnerar nu med sin standupföreställning ”Bakis i burkan” och kommer till Staffanstorp och berättar om sin bok ”Fjäril i koppel” som beskriver hennes uppväxt och flykt. Förköp från och med 14 oktober.

Kristina Ohlsson: ”Davidsstjärnor och  glasbarn – en kväll om att skriva spänning för vuxna och barn”

Onsdagen den 27 november kl. 19.00

Kristina Ohlsson Foto: Thron UllbergHör Sveriges nya deckarstjärna Kristina Ohlsson berätta om sin senaste kriminalroman ”Davidsstjärnor” och sin första barnbok med titeln ”Glasbarnen”. Kristina Ohlsson, som gjort karriär på försvarshögskolan, Rikspolisstyrelsen och arbetat med terrorfrågor vid organisationen OSSE i Wien, är numera författare på heltid. ”Askungar” kom 2009 och ”Tusenskönor” belönades med Stabilopriset och nominerades till bästa svenska kriminalroman 2010. ”Änglavakter” och ”Paradisoffer” är andra titlar på böcker skrivna av Kristina Ohlsson.

Förköp från och med 13 november.

Biljetter släpps 14 dagar innan arrangemanget.

Förköp av biljetter på biblioteket i Staffanstorp. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl. 10 på tel 046-25 12 66. Insläpp kl.18.45

OBS! Bokade biljetter som inte hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget läggs ut till försäljning. Sålda biljetter återlöses ej.

Ett samarbete mellan Kultur & Fritid Staffanstorps kommun, S:t Staffans församling och SPF Club 230. Mediasponsor:Spegeln

Missa inte vårens författarkvällar på biblioteket

$
0
0

Johan Unenge Foto:Stefan Tell

Besök gärna en av vårens fem författarkvällar på Staffanstorps bibliotek. Först ut är Johan Unenge den 22 januari. Johan var landets första läsambassadör. Den 13 februari kommer Kjell Wik. Lena Ebervall & Per Samuelson kommer den 6 mars. Charlotte Erlanson-Albertsson den 1 april och Anna Jansson den 22 april.

Till en kostnad av 70 kronor per författarkväll inklusive fika.

Onsdag 22 januari kl.19.00

Johan Unenge: ”Barn läser inte böcker – spelar det nån roll?”

Johan Unenge är författare, illustratör och serietecknare och var landets första läsambassadör åren 2011-2013. Han kommer att tala om läsningens betydelse för barn och unga, men också om hur vi vuxna ska kunna locka barn och ungdomar i vår omgivning till läsning. ”Det borde vara lika självklart att hjälpa barnen hålla läslusten vid liv som att skjutsa till träningar och peppa till andra aktiviteter.”

Förköp från den 8 januari.

Torsdag 13 februari kl.19.00

Kjell Wik: ”Statarkorpralen”

Kjell Wik Foto och licens:Marianne PernbroDenna släktkrönika handlar om livet för 100 år sedan här i trakterna. Kjell Wik har forskat om sin egen farfar Per Wik och hans hustru Ida. Per Wik var indelt soldat och statare på Klågerupsgården. Därifrån blev familjen utkastad och efter några år i Nevishög fick familjen en ordentlig bostad på Vinningegården. Efter att ha slitit ont och flyttat runt ett antal gånger lyckades familjen till slut köpa ett eget hus på Åttegränd i Hjärup. Kjell Wik berättar om sin bok och om statartiden. Förköp från den 30 januari. Staffanstorps Hembygdsförening är medarrangör denna kväll.

Torsdag 6 mars kl.19.00

Lena Ebervall & Per E Samuelson: ”Mördaren i folkhemmet”

Lena Ebervall & Per E Samuelson Foto och licens: Peter KnutssonKommer ni ihåg Olle Möller? Efter ett intensivt researcharbete har de båda advokaterna Lena Ebervall och Per E Samuelson skrivit en roman, spännande som en thriller, om hur en enskild svensk medborgare blev behandlad när polis, åklagare, press och domstolar på förhand bestämt sig för att han var skyldig. Idrottsmannen Olle Möller dömdes för

mordet på 10-åriga Gerd och åtalas 20 år senare för mordet på Rut Lind. Fjugestamordet toppade alla löpsedlar. Det är lätt att dra paralleller till Quickfallet. Detta är författarduons andra roman. 2008 kom ”Ers majestäts olycklige Kurt”. Förköp från den 20 februari.

Tisdag 1 april kl.19.00

Charlotte Erlanson-Albertsson: ” Den smala midjan”

Charlotte Erlanson Albertsson Foto och licens: Gunnar EricssonVilken kost främjar en smal midja? Charlotte Erlanson-Albertsson vet. Hon är professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds Universitet och har skrivit flera böcker, bland annat ”Maten som stärker din hälsa” och ”Kokbok för hjärnan”, samt debattartiklar om mat och hälsa. Ikväll pratar hon om vilken kost som främjar just en smal midja, andra dieter, LCHF, Medelhavsmat, 5:2, Livsmedelsverkets rekommendationer med mera. Vilka fördelar respektive nackdelar finns det med de olika dieterna? Vad ska vi egentligen äta för att hålla vikten och må bra? Förköp från den 18 mars.

Tisdag 22 april kl.19.00

Anna Jansson – skaparen av kriminalinspektör Maria Wern

Anna Jansson Foto: Tobias Wallström”Stum sitter guden” hette den första kriminalromanen med Maria Wern som huvudperson och den har följts av flera. Däremellan har Anna Jansson skrivit böcker för både barn och för vårdsektorn. Böckerna om Maria Wern har gjort succé som TV-serie med Eva Röse i huvudrollen. I mars 2014 utkommer ”Skymningens barfotabarn” där Maria Wern får reda ut mordet på 90-årige Heinz Meyer. Det förflutna kastar sina mörka skuggor över invånarna på Gotland. Förköp från den 8 april.

Lokal: Staffanstorps bibliotek, hörsalen.

Biljetter släpps 14 dagar innan arrangemanget.

Förköp av biljetter på biblioteket i Staffanstorp. Max 2 biljetter/person. Telefonbokning från kl. 10 på tel 046-25 12 66. Insläpp kl.18.45

OBS! Bokade biljetter som inte hämtas ut senast en vecka innan arrangemanget läggs ut till försäljning. Sålda biljetter återlöses ej.

Ett samarbete mellan Kultur & Fritid Staffanstorps kommun, S:t Staffans församling och SPF Club 230. Mediasponsor:Spegeln

 

 

Bibliotekets höstprogram

$
0
0

Bibliotekets höstprogram 2014

Nu finns bibliotekets höstprogram att hämta på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup. Botanisera bland författarkvällar, föreläsningar, barnteaterföreställningar och mycket mer!

Nytt för i år är att vi har bjudit in lokala föreläsare att sprida kunskap från sina respektive områden. Nytt är också att författarkvällar och föredrag riktade till en vuxen publik kommer att hållas både på Staffanstorps och Hjärups bibliotek.

Några nedslag i höstens program är Ingalill Mosander från SVT:s Go´kväll som kommer till Staffanstorps bibliotek den 26 november för att tipsa om böcker och Massive Entertainment som berättar om utvecklingen av ett av världens mest omtalade TV-spel på Staffanstorps bibliotek den 10 september. Komikern, författaren och skribenten Kalle Lind gästar Hjärups bibliotek den 2 december.

På barnsidan kommer Teater Pepino, Lilla Vilda Teatern, Obanteatern och Banditsagor att bjuda på föreställningar för barn i olika åldrar. Höstlovet i oktober bjuder bland annat på Teaterworkshop och Cirkusshow!

Välkommen till biblioteken i höst!


Besök höstens författarkvällar på biblioteken

$
0
0

Höstens författarkvällar

Snart är det premiär för höstens författarkvällar på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup. Först ut är trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson som på onsdag 17 september gästar Staffanstorps bibliotek. Passa på, det finns fortfarande biljetter kvar!

I oktober kommer Kjell Wik till Hjärups bibliotek för att berätta om sin bok Statarkorpralen, en släktkrönika som utspelar sig i våra trakter vid tiden för förra sekelskiftet. I oktober kommer också malmöförfattaren Kristian Lundberg att besöka Staffanstorps bibliotek.

I november står Ingalill Mosander, känd bland annat från SVT:s Go´kväll, på tur. Den 26:e november kommer hon till Staffanstorps bibliotek för att dela med sig av sina bästa lästips, precis som i Go ´kvällstudion.

Höstens sista författarkväll går av stapeln i Hjärup den 2:a december. Då kommer författaren och satirikern Kalle Lind att prata om självgoda män i offentligheten, konstiga böcker och fascinerande fenomen i svensk politik och nöjesvärld.

Här kan du läsa mer om höstens författarkvällar samt biljettinformation.

Välkommen till biblioteket!

 

Nu släpper vi bibliotekens vårprogram

$
0
0

Pierre Schori och Liv Strömquist

Välkommen till en händelserik vår för både barn och vuxna på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup! Under våren kommer en rad intressanta föreläsare och författare att gästa biblioteken. Först ut är Lundaförfattaren Sigrid Combüchen som kommer till Hjärups bibliotek 29 januari.

Passa sedan på att bekanta er med en av Sveriges mest omtalade serietecknare – Liv Strömqvist kommer till Staffanstorps bibliotek 17 mars. I april håller Pierre Schori föredrag utifrån sina memoarer Minnet och elden och för alla äventyrare väntar en spännande kväll i maj: i fyra år seglade familjen Hammarberg med S/Y Mary af Rövarhamn på de sju haven. I maj kommer de till Staffanstorp för att berätta om sina öden och äventyr till havs.

Dessutom kommer en lång rad roliga och intresseväckande föredrag att hållas under rubriken Öppen scen, där Staffanstorpsborna själva tar till orda.

För barnen är vårens program utökat med Babygung och Babysaga för de allra yngsta. Favoriter i repris står Sagofén Isadora och den musikaliska föreställningen Sambalelé för. Boulevardteatern ger föreställningen Mamma borta och Teater Pepino ger Vara vatten. Missa inte heller magisk Sagoyoga i februari eller lite läskigare Kryp och kräl på sportlovsveckan. Dessutom händer det något kul för barn varje onsdag i Hjärup och varje torsdag i Staffanstorp!

Här kan du läsa programmet som pdf. Det finns också att hämta i tryck på ditt bibliotek.

Staffanstorps bibliotek fyller 40 år – det ska vi fira! 

År 1975 flyttade Staffanstorps bibliotek in i sina nuvarande lokaler. Flyttlasset gick från gamla rådhusets källarlokaler till Blekingevägen 1. Lördagen den 25:e april kommer vi att ägna hela dagen åt att fira vårt kära bibliotek. Det kommer att bjudas på såväl tårta och ansiktsmålning som teater och föreläsningar. Välkommen att fira med oss!

Författarkväll med Liv Strömquist

$
0
0

Liv Strömquist

I januari tilldelades hon Dagens Nyheters kulturpris, i februari stod Sydsvenskan på tur. Den 17:e mars kommer hon till Staffanstorps bibliotek. Liv Strömquist är stilbildande serietecknare, feminist och folkbildare.

Författarkväll med Pierre Schori

$
0
0

Pierre Schori

Pierre Schori har med sin mångåriga erfarenhet som politiker och diplomat ofta befunnit sig vid tider och platser där politik är en fråga på liv och död. Den 16:e april kommer han till Staffanstorps bibliotek för att berätta om sina erfarenheter utifrån sin nyligen utkomna bok Minnet och elden: en politisk memoar med samtida synpunkter.

S/Y Mary af Rövarhamn

$
0
0

familjen_redigerad

Familjen Hammarberg är en helt vanlig tvåbarnsfamilj som har gjort något ovanligt. De fattade det modiga beslutet att lämna det trygga livet i Sverige för att leva sin dröm – att segla jorden runt. En resa som kom att vara i fyra år, och ta dem så långt från ekorrhjulet man kan komma.

Programsläpp på Staffanstorps och Hjärups bibliotek

$
0
0

författarkollage1920X1080_ny

Staffanstorp och Hjärups bibliotek bjuder under hösten in till författarkvällar, föredrag, filmvisning, teaterföreställningar och mycket mer.

Oktober på biblioteken

$
0
0

Karin Brunk Holmqvist  och Kristina Sandberg

I oktober är det full aktivitet på biblioteken i Staffanstorps och Hjärup. Tisdag 6 oktober besöker 2014 års augustprisvinnare Kristina Sandberg Hjärups bibliotek för att berätta om husmodern och hemmafruns idéhistoria, med utgångspunkt i sin romantrilogi om hemmafrun Maj i Örnsköldsvik.

Teaterföreställning för vuxna

$
0
0

Robins bok

Den 29:e oktober kommer Banditsagor till Staffanstorps bibliotek med en barnförbjuden föreställning. Robins bok är en saga för vuxna, baserad på Henrik Bromanders serienovell med samma namn. Fri entré!

Föredrag om barn och föräldraskap – fri entré!

$
0
0

Johanna Stenius, Nödrop från lyckobubblan
Beställd av: Tiina Nevala
Fotograf: Pernilla Sjöholm

Johanna Stenius, journalist och författare till boken Nödrop från lyckobubblan, håller föredrag på temat "hur är det att vara förälder egentligen"? Johanna Stenius skriver regelbundet för tidskrifterna Vi föräldrar och Föräldrar och barn.

Bibliotekens vårprogram har kommit

$
0
0

Martina Haag Foto & Licens: Anna-Lena Ahlström

Vårens program bjuder på klassiska inslag, purfärska nyheter och allt däremellan. Våra författarkvällar kommer bland annat att gästas av Ove Bring, Marina Haag, Markus Torgeby och Valle Westesson.

Författarkväll med Valle Westesson

$
0
0

Foto: Anders Roos

Följ med till hundra balla utflyktsmål i Skåne och på andra ställen! Torsdagen den 28 april klockan 19.00 på Staffanstorps bibliotek är det författarkväll med besök av Valle Westesson.

Nu släpper vi bibliotekens vårprogram

$
0
0

Pierre Schori och Liv Strömquist

Välkommen till en händelserik vår för både barn och vuxna på biblioteken i Staffanstorp och Hjärup! Under våren kommer en rad intressanta föreläsare och författare att gästa biblioteken. Först ut är Lundaförfattaren Sigrid Combüchen som kommer till Hjärups bibliotek 29 januari.
Viewing all 35 articles
Browse latest View live